Wat is er te doen?

Op 1 april 1572 werd Brielle (Den Briel) bevrijd van de Spaanse bezetting door de Watergeuzen en dat wordt nog jaarlijks gevierd. 

Dat de Geuzen per toeval in Brielle terecht kwamen en dat de Spanjaarden al lang vertrokken waren uit Brielle doet niets af aan het feest, dat elk jaar nog gevierd en nagespeeld wordt.

De straten in de binnenstad van Den Briel zijn bedekt met stro, de visnetten en de was worden in de straten gedroogd. De bevolking loopt in zestiende-eeuwse kledij, vissers leuren met "versche visch" en wasvrouwen doen aan de waterkant de was. In de kroegen wordt de dorst gelest met pullen bier en klinkt feestelijk gelal. Het is weer 1 april en in Den Briel betekent dat: feest!

Het 1 april openluchtspel 'Om de sleutel van de stad' wordt voor een tienduizendkoppig publiek opgevoerd door leden en bestuur van de 1 aprilvereniging. De in 16e-eeuwse kleding gestoken bewoners vormen het levende decor.

Het spel laat van begin tot eind zien hoe het op de bewuste dag in 1572 tot een verrassende bevrijding van Den Briel kwam. De Spaansgezinde burgemeester en de Spaanse commandant worden na de overwinning door de Watergeuzen in een kooiwagen door de stad gevoerd.

Hierna barst het feest los met als sluitstuk het Geuzenbal, waar Spanjaarden, Geuzen en inwoners van Den Briel met elkaar dansen alsof er niets gebeurd is.

U kunt genieten van de sfeer in Den Briel. Kinderen met kleedjes. Kraampjes waar u van alles kunt bezichtigen en kopen. Eettentjes op straat, waar u kunt genieten van een o.a. een broodje hamburger onder het genot van een drankje. U kunt meedoen aan ouderwetse spelletjes, de kinderen kunnen grabbelen in een grabbelton. 

En net buiten het centrum kunnen de kinderen naar de kermis, die er elk jaar staat!