Wat is er te doen?

Bestaande situatie

De 1 April Vereniging werkt hard aan vernieuwingen om de viering op 1 april zo historisch mogelijk te houden en tevens de beleving te vergroten. Muziek is daar bijeen een belangrijk onderdeel. Naast de bestaande muziekelementen, als het Shantykoor festival in de Catharijnekerk, de geuzendrumband van Libertatis, Vive les Geuex uit Alkmaar, de schuttersvereniging de Bergsche Batterij uit Geertruidenberg worden er dit jaar extra straatgroepen aan toegevoegd. Aan FolkClub Brielle is het verzoek gedaan om enkele collegiale folkgroepen en muziekgezelschappen te vragen om naar Brielle te komen. Tevens is er straattheater op de grote historische kinderkermis op de grasvelden voor de Catharijnekerk.

Vernieuwingen

De vier uitgenodigde muziekgezelschappen verplaatsen zich de hele dag door de binnenstad en spelen bij de straatgroepen en op pleinen en straten en zorgen voor extra gezelligheid.

De Zotten

Patries en Winfriet zijn geen onbekenden in Brielle, We komen ze tegen op straat in de zomer, bij Bruisend Brielle, en jaarlijks Bij het Catharijne Genootschap waar ze Acrobatiek laten zien, jongleren en vuurspuwen. Samen met hun Belgische Folkgroep vrienden vermaken zij op gezette tijden het publiek.

Jannes de Goochelaar

Jannes is een rasechte Briellenaar die zijn Goocheltrucs in het hele land op alle grote historische feesten te zien is. met zijn middeleeuwse uitstraling verbaast hij telkens het publiek. Hij is een graag geziene gast aan tafel, want terwijl er gegeten en gedronken wordt tovert hij alles weg wat hij in zijn handen krijgt.

De Spuigasten

Zeer gewaardeerde gasten zijn het shantykoor de Spuigasten uit Zuidland, een koor waarin vele Briellenaren zingen. Op diverse vaste plaatsen in de stad laten zij graag hun zeemansliederen horen waarbij de omstaanders al gauw staan mee te zingen. Onder leiding van hun zeer gedreven dirigente laten zij de sfeer van de zee binnendringen en genieten van elk lied wat zij ten horen brengen.

Vive les Gueux

  

foto's; Frank Meijer

Je hoort de trommels al van verre en vrolijke tonen van fluit en schalmei vullen steeds meer de lucht. Dan zie je ook de vlaggen en hoor je het gezang en het wordt meteen duidelijk: Vive les Geuex is er. Tussen de stemmige en vrolijke liederen met een historische inslag wordt alles aan elkaar gepraat met spannende verhalen en interessante weetjes over de 80-jarige oorlog. En als je geluk hebt, stellen ze zich ook nog eens allemaal persoonlijk aan je voor (maar dan wel op muziek natuurlijk).

De Soete Inval

De Soete Inval brengt, gekleed in passende outfits, levendige middeleeuwse muziek. Zij spelen vaak op o.a. historische festivals, middeleeuwse markten, dorpsfeesten, braderieën, feesten en partijen, plechtigheden, en meer. Zij spelen op straat, in de kroeg, op de markt en zelfs in de kerk.

Men brengt spectaculaire straatmuziek op z'n middeleeuws, dat is hun specialiteit. Dansen die het publiek spontaan aan het dansen brengen, maar ook ontroerende ballades en pikante liedjes. De bandleden bespelen aan uitgebreid assortiment aan middeleeuwse muziek instrumenten, zoals doedelzak, pommer, fluiten en trommels.

Slag ende Stoot

Het middeleeuws ensemble Slag ende Stoot wordt gevormd door professionele muzikanten. Met hun acts en muziek laten zij de Middeleeuwen en de 16e en 17e eeuw herleven. Internationaal geven zij concerten op kleine en grote podia. Zij treden op in kastelen, in musea, op historische evenementen, festivals, in herbergen, op thema avonden en bedrijfsevenementen in restaurants en party centra. Slag ende Stoot werkt regelmatig mee aan schoolprojecten met een educatief karakter. Hiernaast begeleidt Slag ende Stoot met hun muziek regelmatig toneelspelen, acrobatiek en vuurshows, riddertoernooien, zelfs de legers bij heropvoeringen van historische veldslagen. Desgewenst geeft de groep tijdens optredens workshops historische dans.

Erno Korpershoek Kwartet

De Friese accordeonist Erno Korpershoek is al meer dan 40 jaar actief in de folkmuziek. Hij is lid van de bekende folkgroep Pekel. Op 1 april wordt Erno bijgestaan door drie Briellenaren waaronder het bestuur van FolkClub Brielle. Deze gelegenheidsformatie staat garant voor een flink stuk vrolijkheid en gezelligheid en zal zeker Watergeuzen en Spanjaarden aan het zingen en dansen krijgen.

Wouter Kuyper

Wouter Kuyper speelt doedelzak, fluit en trekharmonica en laat zich inspireren door Vlaamse, Franse en Nederlandse (balfolk-)muziek. Hij speelt in diverse folkgroepen, geeft les in doedelzak en trekharmonica en is een veelgevraagde straatmuzikant op historische feesten. Hij is al diverse keren op 1 april in Brielle geweest met het gezelschap Goet ende Fyn.

De hele dag komt u wel een muziekgezelschap tegen, zij zorgen er voor dat de omstaanders het naar hun zin hebben en laten u genieten van de muziek en de sfeer van weleer. Mogelijk komt u hen ook nog tegen in de het sfeervolle arsenaal waar het geuzemaal wordt geserveerd en waarna aansluitend het geuzenbal deze 1 aprilviering wordt afgesloten (wel kaarten reserveren)